De Braziliaanse politie heeft donderdag traangas en rubberen kogels gebruikt om in São Paulo een groep demonstranten uiteen te jagen.

Dat melden plaatselijke media. Minstens één actievoerder werd aangehouden. Volgens een woordvoerder van de militaire politie zijn zeker vijf mensen bij de protesten gewond geraakt.

Op tv-beelden van zender Globo TV is te zien hoe oproeragenten de betogers met traangas en gummiknuppels te lijf gaan.

De politie greep in toen de demonstranten weigerden de snelweg te verlaten. De weg leidt naar het stadion waar donderdag de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal wordt gespeeld.

Hoge kosten

De afgelopen tijd zijn duizenden Brazilianen meerdere malen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de hoge kosten die de organisatie van het WK met zich meebrengt. Ze vinden dat het geld dat wordt gestoken in de stadions en infrastructuur besteed moet worden aan het onderwijs, de gezondheidszorg en aan betere huisvesting.

Toen het WK 2014 in 2007 aan Brazilië werd toegewezen, zat de Braziliaanse economie met een jaarlijkse groei van 5 procent behoorlijk in de lift. Maar naarmate het WK dichterbij kwam stagneerde de economische groei, de kosten van het dagelijks leven namen toe, en de onvrede over de komst van het WK groeide.

Bekijk beelden:

'Politiegeweld tegen betogers zal tijdens WK verharden' | WK voetbal geopend met ceremonie