Lavrov vindt initiatief staakt-het-vuren aan Kiev

De separatisten in het oosten van Oekraïne zijn klaar voor een staakt-het-vuren. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov donderdag gezegd. 

Wel moet Kiev volgens de minister het initiatief nemen.

Lavrov zei volgens Russische nieuwsdiensten dat Moskou bij de Verenigde Naties een resolutie zal indienen over de crisis in Oekraïne. Rusland zou geen toestemming vragen om veiligheidstroepen naar het gebied te sturen. De Oekraïense rebellen hebben daar om gevraagd, maar Rusland zegt alleen militairen te sturen met toestemming van de VN.

"We weten dat de rebellen in het zuidoosten klaar zijn om de gevechten te staken, maar de eerste stap moet te allen tijde gezet worden door de autoriteiten in Kiev", aldus Lavrov.

De voorgestelde VN-resolutie zou erop gericht zijn dat afspraken uit de 'routekaart' van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa worden nageleefd. De secretaris-generaal van de OVSE zei donderdag tijdens een vluchtelingenkamp in Rusland dat het conflict in Oekraïne 'waanzin' is die 'gestopt moet worden'.

De Oekraïense regering en het Westen zeggen dat Rusland de pro-Russische separatisten steunt. Moskou ontkent dat.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie