Irak heeft de Verenigde Staten in mei meerdere keren gevraagd om luchtsteun tegen oprukkende extremistische strijders.

De New York Times bericht woensdag (plaatselijke tijd) dat de Iraakse premier Nuri al-Maliki de Amerikaanse regering in het geheim heeft gevraagd om luchtaanvallen uit te voeren.

Amerika heeft luchtsteun tot op heden geweigerd. Het land gebruikt geregeld drones in Jemen en Pakistan, maar is terughoudend wat betreft militair ingrijpen in Irak.

Woensdag gaven de VS aan bereid te zijn om de regering van Irak ''elke gepaste hulp'' te verlenen om de verslechterende veiligheidssituatie het hoofd te bieden.

''Iraakse overheidsfunctionarissen van de hoogste rangen hebben verzocht om bemande en onbemande luchtaanvallen tegen ISIL in Irak'', weet Kenneth Pollack. Hij bezocht als voormalig CIA-analist en lid van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad Irak in begin maart.

Afgelopen jaar repte de Iraakse minister Hoshyar Zebari van Buitenlandse Zaken al terloops over het idee van Amerikaanse drones boven Irak.

Maandag begonnen de gevechten in Mosul. Een dag later waren de stad en de hele provincie Nineveh in handen van de strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS). Dit van al-Qaeda afgesplitste terreurnetwerk heeft meerdere Iraakse steden in handen en is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de aanvallen in het land.

Strijders van ISIS hebben ook de Iraakse stad Fallujah en enkele delen van Syrië in handen. Dinsdagavond riep al-Maliki het parlement op de noodtoestand af te kondigen in Nineveh. Zo'n vijfhonderdduizend mensen zijn het geweld in Mosul ontvlucht.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS:

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier