Strijders van de terreugroep ISIS hebben woensdag de centraal gelegen stad Tikrit ingenomen.

Dat heeft de Iraakse politie laten weten. De jihadisten hebben enkele honderden gevangen vrijgelaten in de stad.

De Iraakse oud-dictator Saddam Hoessein is geboren in een dorpje bij Tikrit.

Eerder op woensdag veroverden de soennitische strijders de industrie- en oliestad Baiji. Ze namen dinsdag al de grote stad Mosul in het noorden van Irak in.

Zorgen

De Europese Unie en de Arabische Liga zijn zeer bezorgd over de oprukkende extremistische strijders in Irak. Dat staat in een gezamenlijke verklaring die is opgesteld in Athene. De EU en de Arabische Liga hebben daar woensdag afgesproken om nauwer te gaan samenwerken bij de bestrijding van extremisme, terrorisme en intolerantie.

''Ontwikkelingen in Syrië, Irak, Libië en Mali vragen om een internationale aanpak. Dat geldt ook voor de problematiek van buitenlandse strijders. Zowel Europese als Arabische landen hebben last van geradicaliseerde jongeren, die zich laten misbruiken voor een idiote strijd, vaak zelfs zonder te weten aan welke kant ze vechten'', aldus minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken), die aan het overleg deelnam.

Krachtige steun

Timmermans noemde het een ''buitengewoon zorgwekkende ontwikkeling'' dat strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant in Irak dinsdag de grote noordelijke stad Mosul in wisten te nemen.

''We hebben onze krachtige steun uitgesproken voor de territoriale integriteit van Irak, die essentieel is voor de stabiliteit en economische ontwikkeling van het land en de Koerdische autonome regio'', zei Timmermans na het overleg tussen de EU en de Arabische Liga.

NAVO

De NAVO-ambassadeurs zijn woensdagavond op verzoek van Turkije in spoedzitting bijeengekomen vanwege de opmars van jihadisten in Irak en de gijzeling van 80 Turken daar. ''Turkije heeft de andere bondgenoten ingelicht over de situatie in Mosul en de gijzeling van Turken, onder wie de consul-generaal'', aldus een NAVO-functionaris.

De NAVO-bijeenkomst is gehouden om de bondgenoten in te lichten, niet omdat Turkije zich bedreigd voelt in zijn territoriale integriteit.

''De bondgenoten blijven de ontwikkelingen op de voet en met grote zorgen volgen'', aldus de NAVO-functionaris. Volgens hem is het offensief van de militanten van ISIL ''een grote bedreiging voor de veiligheid van Irak en de stabiliteit in de regio''.

De NAVO heeft nog geen verzoek om hulp gekregen van de Iraakse regering in verband met de ontwikkelingen in Mosul.

VN

VN-chef Ban Ki-moon heeft woensdag de onmiddellijke vrijlating geëist van de gegijzelde Turken. ''Geschokt heb ik vernomen dat de terroristen de consul-generaal van Turkije en vele andere diplomaten hebben ontvoerd in Mosul'', aldus Ban.

VS

De Verenigde Staten zijn bereid de regering van Irak ''elke gepaste hulp'' te verlenen om de verslechterende veiligheidssituatie het hoofd te bieden. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken . Volgens de VS is er echter ''geen bevestiging'' dat de jihadisten naar de hoofdstad Bagdad oprukken.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS:

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier