De Verenigde Staten overwegen Thailand op een zwarte lijst te plaatsen wegens mensenhandel. 

Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Dinsdag werd bekend dat in Thailand slaven worden ingezet voor de productie van voer voor kweekgarnalen, die uiteindelijk in Europa en de VS op de markt worden gebracht.

Washington brengt binnenkort een rapport uit over de wijze waarop Thailand omgaat met mensenhandel en slavernij. Het rapport moet halverwege juni verschijnen en kan wel eens tot gevolg hebben dat Thailand op de zwarte lijst komt te staan. Het is bovendien mogelijk dat de VS economische sancties tegen Bangkok treffen en ontwikkelingshulp opschorten.

"We zijn bekend met het onderzoek van The Guardian", aldus Luis CdeBaca, de Amerikaanse speciale gezant voor slavernij. "We zijn op dit moment bezig met de afronding van het rapport over slavernij in 2014, dat later deze maand verschijnt. Daarin staat ook een overzicht van mensenhandel in Thailand en de maatregelen die de Thaise regering neemt om mensenhandel aan te pakken."

Automatisch

Vorig jaar scoorde Thailand al uitermate slecht, maar toen werden nog geen maatregelen getroffen. Aangezien Thailand het al drie jaar lang slecht doet, waarschuwden de VS vorig jaar dat Thailand dit jaar automatisch op een zwarte lijst zou komen als er geen forse verbeteringen zouden komen. Het is nu de vraag of dat is gebeurd.

Uit het onderzoek van The Guardian, dat een halfjaar in beslag nam, is naar voren gekomen dat bij de productie van het voer voor kweekgarnalen mensen worden uitgebuit, mishandeld en zelfs vermoord.

Slachtoffers spraken over diensten van twintig uur, structurele mishandeling, marteling en executies aan boord. De vissers zouden speed krijgen om door te werken en soms jarenlang voor de malafide booteigenaren moeten werken.

De slaven werden geketend en kregen vrijwel niets te eten. Een slachtoffer zegt getuige te zijn geweest van twintig moorden. Een ander zag hoe een lotgenoot aan zijn ledematen door vier boten uit elkaar werd getrokken.