Rusland en Oekraïne steggelen verder over gas

Rusland en Oekraïne steggelen verder over de Russische gasleveranties aan het buurland. Oekraïne heeft tot maandag 16 juni de tijd om op nieuwe Russische voorstellen te reageren.

Ook moet de regering in Kiev uiterlijk vrijdag weer een deel van de schuld voor de gasleveranties overmaken.

Dat maakte de Russische minister van Energie, Alexander Novak, woensdag bekend na het jongste overleg met de Oekraïners, dat maandag in Brussel begon en zich tot woensdag voortsleepte.

De Oekraïense ambtgenoot Yoeri Prodan liet meteen weten grote moeite te hebben met de Russische voorstellen over de prijs van het gas. De Russen willen een eerder afgesproken, maar teruggedraaide korting op de gasprijs voor Oekraïne slechts gedeeltelijk compenseren.

Novak bood nu 100 dollar korting per 1.000 kubieke meter, maar Prodan sprak over een "politieke" prijs. Want het aanbod van de Russen komt neer op 385 dollar. Met de oorspronkelijke korting had Oekraïne maar 268 dollar hoeven te betalen.

Bij het overleg begin vorige week was afgesproken dat Oekraïne doorgaat met het afbetalen van zijn gasschulden. In ruil zou Rusland de levering niet onderbreken en hoefde Oekraïne niet vooruit te betalen voor gasleveranties deze maand. Eerder dreigden de Russen nog de gaskraan dicht te draaien.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie