Bagdad en Koerden gaan samen extremisten verdrijven

De Iraakse autoriteiten gaan samen met Koerdische troepen de soennitische extremisten verdrijven uit Mosul, de tweede stad van het land. 

Dat maakte de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken woensdag bekend.

''Er zal nauwer worden samengewerkt tussen Bagdad en de regionale Koerdische regering om deze buitenlandse strijders te verdrijven'', aldus Hoshyar Zebari.

Hij riep alle Iraakse leiders op zich te verenigen tegen de ''ernstige, dodelijke'' bedreiging voor het land. Haast is volgens hem geboden.

Dinsdag liepen de strijders de stad Mosul, 350 kilometer ten noorden van Bagdad, onder de voet. Ongeveer een kwart van de 2 miljoen inwoners is op de vlucht geslagen. De regeringstroepen die de tweede stad van Irak moesten verdedigen, kozen vooral het hazenpad, ondanks hun overmacht.

Volgens waarnemers illustreert dat de impopulariteit van de sjiitische premier Nuri al-Maliki, voor wie velen hun leven niet willen wagen.

'Soennitische Driehoek'

Mosul was eerder al een belangrijk centrum van soennitisch verzet tegen de door sjiieten gedomineerde regering in Bagdad, tegen Amerikaanse bezetters en tegen Koerden die claims op de streek leggen en er de oostoever van de rivier de Tigris bewonen.

De Iraakse regering lijkt machteloos in de noordwestelijke regio die de bijnaam 'Soennitische Driehoek' heeft en waar Mosul de noordelijkste punt van vormt. 

Baiji en Tikrit

De extremisten hebben woensdag aangekondigd hun opmars in het noorden van het land voort te zetten. Ze namen de industrie- en oliestad Baiji in en trokken delen van Tikrit binnen.

Tikrit, 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad, is een plaats die veel kader leverde voor het schrikbewind van de soennitische dictator Saddam Hussein (1937-2006).

Koerdistan

Koerdistan, dat over betrouwbare en getrainde strijdkrachten beschikt, is volgens meldingen uit de Koerdische regio woensdag slaags geraakt met de soennitische extremisten in Hawija, ten zuidwesten van de Koerdische stad Kirkuk.

Maar de Koerden hebben het volgens Irak-specialist Christopher Parker, van een onderzoekscentrum van de Universiteit van Gent, nu veel te druk met geld verdienen met hun olie. Ze lopen niet warm voor strijd en helemaal niet om Mosul voor hun grote rivaal Bagdad te redden.

Parker beklemtoonde dat de soennitische strijders die onder de vlag van jihadisten optrekken, uit zeer verschillende groepen komen met verschillende doelen voor ogen, terwijl de harde kern van soennitische jihadisten klein is.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS:

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie