Ongeveer vijfduizend politieagenten hebben woensdag buiten de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul een kerkcomplex bestormd. Zij hoopten daar de voortvluchtige veermiljardair Yoo Byung-eun aan te treffen, die wordt gezocht voor betrokkenheid bij het zinken van de veerboot Sewol in april.

De veerramp kostte aan meer dan driehonderd mensen het leven.

De politie doorzocht het complex van de Evangelische Baptistische Kerk bijna een uur lang en arresteerde vijf mensen. Vier van hen werden opgepakt, omdat zij Yoo zouden hebben geholpen te vluchten of hem heimelijk onderdak zouden hebben geboden.

De vijfde verdachte zou de bestorming hebben proberen te dwarsbomen. Gelovigen hadden barricades voor het complex opgeworpen. Zij houden een sit-in bij de toegangspoort om te demonstreren tegen de beschuldigingen dat hun kerk betrokken is bij criminele activiteiten.

Sekte

De 74-jarige Yoo is lid van de Evangelische Baptistische Kerk, die door critici wordt omschreven als een sekte. De kerk wordt in verband gebracht met een massazelfmoord in 1987. Leden van de groep hebben alle betrokkenheid bij de suïcide altijd ontkend.

Yoo is al weken op de vlucht en de autoriteiten vermoeden dat hij zit ondergedoken in een kerkgebouw of bij een lid van de religieuze gemeenschap. Zuid-Korea looft een beloning van 370 duizend euro uit voor tips die leiden tot de vondst van de zakenman.

Yoo is de eigenaar van de Sewol. De autoriteiten geloven dat Yoo's schuldig is aan corruptie en wanbeleid, wat zou hebben bijgedragen aan het bootongeluk. Ook wordt hij verdacht van belastingontduiking en verduistering.

De zakenman is hoofd van de voorganger van rederij Conghaejin, maar hij zou via een complex web van holdings nog altijd de touwtjes in handen hebben. Ook Yoo's zoon wordt gezocht.