Soennitische strijders, waarschijnlijk jihadisten van de terreurgroep ISIS, zijn woensdag de Iraakse stad Baiji binnengetrokken. Ook trokken ze delen van Tikrit binnen.

Volgens ooggetuigen is er weinig weerstand geboden en staan het politiebureau en het gerechtsgebouw in brand.

In Baiji staat een van de grootste olieraffinaderijen van het land. Die werd bewaakt door 250 man, maar de bewakers hebben kennelijk in overleg met de belagers de benen genomen.

Baiji, circa 200 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad, is een belangrijke industriestad met meer dan 200.000 inwoners.

Tikrit, 150 kilometer ten noorden van Bagdad, is een plaats die veel kader leverde voor het schrikbewind van de soennitische dictator Saddam Hussein (1937-2006).

De soennitische extremisten hebben aangekondigd hun opmars in het noorden van Irak voort te zetten. 

Mosul

In Mosul hebben militanten het Turkse consulaat bestormd en ingenomen. Ze hebben volgens Turkse autoriteiten 48 Turken meegenomen naar een basis, onder wie de consul-generaal, drie kinderen en leden van Turkse speciale eenheden. De Turken zijn allen ongedeerd.

De extremistische moslims van de ISIS namen dinsdag de macht in Mosul over. Zeker 500.000 mensen zijn er de afgelopen dagen al uit hun huis gevlucht. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie woensdag bekendgemaakt.

De ontvoering van de Turken gebeurde een dag nadat 28 Turkse vrachtwagenchauffeurs werden meegenomen door extremisten van ISIS. Met de vrachtwagens werd diesel naar een energiecentrale in Mosul gebracht.

Veel mensen vluchtten voor de gevechten die afgelopen zaterdag uitbraken tussen regeringsmilitairen en de extremisten. Maandagavond verlieten de militairen de stad en lieten Mosul over aan de ISIS-strijders. De vluchtelingen zitten onder erbarmelijke omstandigheden vast en kunnen geen kant op.

Ziekenhuizen

Het geweld heeft veel mensenlevens geëist en de situatie verslechtert per dag, aldus de IOM. Ziekenhuizen in de stad zijn onbereikbaar.

Westelijke delen van de stad zitten zonder drinkwater, mensen hebben steeds minder voedsel. De elektriciteit is in veel delen van de stad afgesneden. Anderen delen hebben hooguit een paar uur stroom per dag.

Volgens inwoners van Mosul hebben de extremisten jihadistische vlaggen opgehangen en aangekondigd middels luidsprekers dat ze "de stad komen bevrijden", zo meldt de BBC.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS:

Vijf dingen die u moet weten over ISIS