Het aanhoudende wapengeweld in de Verenigde Staten en het feit dat het de overheid niet lukt wapens uit handen te houden van kwaadwillenden is de grootste frustratie van de Amerikaanse president Barack Obama.

''We zijn het enige ontwikkelde land waar dit gebeurt'', zei hij dinsdagavond in reactie op de schietpartij in een school bij Portland in de staat Oregon.

''Het gebeurt nu een keer per week. En het verhaal blijft maar één dag hangen, dat gebeurt nergens anders'', aldus Obama.

De president blijft zich naar eigen zeggen verbazen dat het Congres geen nieuwe wapenwetten heeft aangenomen sinds de schietpartij in Newtown in december 2012 waarbij tientallen jonge kinderen omkwamen. ''Dit begint de norm te worden, en we beginnen het als onvermijdelijk te zien, wat voor mij als ouder angstaanjagend is.''

Slachtoffers

De schietpartij van dinsdag op een middelbare school in Troutdale, even buiten Portland, eiste twee levens; die van een leerling en de schutter.

Een dag eerder was het raak in Las Vegas waar een man en vrouw drie mensen doodschoten onder wie twee agenten. Daarna sloegen ze de hand aan zichzelf. Vorig week nog vond er een schietpartij plaats op een kleine universiteit in Seattle.

Op de lijst staan geen incidenten die zich in de buurt van scholen hebben voorgedaan. De dodelijk actie in de buurt van de universiteit van Santa Barbara, die vorige maand zes mensenlevens eiste, staat er dus niet op.

Volgens de actiegroep Everytown for Gun Safety is de schietpartij van dinsdag ten minste de 74e op een school sinds Newtown. De helft van de 74 schietpartijen heeft zich dit jaar voorgedaan.  De actiegroep is in het leven geroepen om maatregelen tegen wapenbezit in de VS te promoten.

Georgia

In de Amerikaanse staat Georgia vonden de meeste incidenten plaats: tien schietpartijen. In Florida vonden er zeven plaats en in Tennessee vijf. Van alle schietpartijen vonden er 35 plaats op een universiteit of middelbare school en 39 op basisscholen.

Bijna de helft van de incidenten resulteerde in minstens één dode. Drie van de vier schutters namen het wapen mee vanuit hun eigen huis.