De misschien wel oudste man en mens ter wereld is maandag in Bolivia overleden. Dat heeft zijn enige nog levende zoon bekendgemaakt. Carmelo Flores, een Aymara-Indiaan, zou 123 jaar oud zijn geweest.

Op zijn identiteitspapieren stond 16 juli 1890 als geboortedatum. Maar die datum was gebaseerd op een doopakte. Bolivia geeft pas sinds 1940 officiële geboortecertificaten uit.

Het is nooit gelukt om zijn hoge leeftijd officieel te bevestigen of te weerleggen.

De dood van Flores kwam een dag na de dood van de officieel oudste man ter wereld. De van geboorte Poolse Alexander Imich overleed zondag op 111-jarige leeftijd in New York.

Cocabladeren

Het geheim van zijn lange levensduur zat volgens Flores in het eten van quinoa-zaden en rivierpaddenstoelen en het constant kauwen van cocabladeren. Hij woonde in een hut in het dorp Frasquia op vierduizend meter hoogte in de Andes.

Naar eigen zeggen vocht hij nog in de Chaco-oorlog (1932-1935) tussen Bolivia en Paraguay. Hij moest toen op stinkdieren jagen om zichzelf te voeden.

De officieel oudste mens ooit is Jeanne-Louise Calment uit Frankrijk. Zij overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd. In haar jonge jaren ontmoette zij Vincent van Gogh.