Drie oppositiepartijen hebben zich na de parlementsverkiezingen in de afvallige Servische provincie Kosovo verenigd. Ze willen hiermee een derde termijn van de huidige premier Hashim Thaçi dwarsbomen.

Dat schrijft Reuters.

Eerder meldde NU.nl dat Kosovo twee dagen na de verkiezingen al een nieuwe regering heeft, maar dat lijkt nog iets te voorbarig. De drie oppositiepartijen LDK, AAK en NISMA hebben een verbintenis gesloten met het  plan om in deze formatie te gaan regeren.

De nieuwe alliantie van LDK, AAK en NISMA sluit de huidige premier Hashim Thaçi uit van de regering. Diens Democratische Partij van Kosovo (PDK) was bij de gang naar de stembus wel de grootste geworden, maar had moeite om een coalitiepartner te vinden.

De etnische Albanees Ramush Haradinaj (45) van de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK) is de man die door de drie partijen naar voren is geschoven als kandidaat voor het premierschap. 

Hij bekleedde die functie al vanaf 2004, maar trad in 2005 af om zich te laten berechten wegens oorlogsmisdaden door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Hij werd in 2012 vrijgesproken.

Thaçi

De partij van Thaçi heeft de deal van de drie oppositie als "illegaal" bestempeld. Zij beroepen zich op de grondwet. Daarin staat dat de winnaar van de verkiezingen als eerste mag proberen een regering te vormen. 

Thaçi moet zich mogelijk binnenkort verantwoorden voor de handel in organen van vermoorde Serviërs. De Raad van Europa had daarvoor aanwijzingen gevonden. De EU werkt aan speciaal tribunaal. Zittingen worden mogelijk in Den Haag gehouden.

Een nieuwe regering moet de strijd aanbinden met extreme armoede en welig tierende corruptie. Ongeveer een derde van de beroepsbevolking heeft geen baan. Vooral jongeren zitten werkloos thuis.