Oud-parlementsvoorzitter Reuven Rivlin is gekozen tot nieuwe president van Israël. 

Dat meldt de krant Haaretz. Rivlin (74) is lid van Likud, de partij van premier Benjamin Netanyahu.

Het parlement koos dinsdag een nieuwe president als opvolger van de 90-jarige Shimon Peres. Rivlin leek al bij voorbaat de grootste kans te maken. Hij kreeg uiteindelijk 63 van de 116 geldige stemmen. 

Presidenten hebben in Israël hoofdzakelijk een ceremoniële functie. Rivlin wordt op 24 juli ingezworen.  

Palestina

Rivlin (74) versloeg in een tweede stemronde zijn tegenkandidaat, parlementariër Meir Sheetrit. Hij zei voorafgaand aan de verkiezingen dat hij door zijn populariteit en vermogen om met alle elementen van de Israëlische samenleving contact te leggen het meest geschikt is voor het ambt.

Anders dan zijn voorganger, de globetrotter Shimon Peres, wil Rivlin zich vooral op het binnenland richten. Maar hij huldigt harde opvattingen over het conflict met de Palestijnen. Zo is hij tegen een Palestijnse staat, iets waar zelfs Netanyahu zich mee verzoend heeft.

Hij wil dat Joden en Arabieren in één staat samenleven. ''De oprichting van Israël ging gepaard met veel pijn en een echt trauma voor de Palestijnen'', zei hij in 2010. Hij riep op tot een ''echt partnerschap tussen Joden en Arabieren''.

Veel Israëli's zijn gekant tegen de éénstatenoplossing omdat de Arabieren daarin een kleine meerderheid zouden vormen, terwijl Israël volgens die Israëli's is bedoeld als Joodse staat.