Het NAVO-bondgenootschap gaat meer openheid geven over zijn financiën. Begin juli zal voor het eerst een controlerapport worden gepubliceerd over niet-militaire bestedingen, dus over uitgaven die niet vertrouwelijk zijn.

Dat benadrukte een woordvoerster van de Noord-Atlantische militaire alliantie dinsdag. Zij reageerde op de kritiek van de Nederlandse Algemene Rekenkamer. Volgens de Nederlandse controleurs is het volstrekt onduidelijk waar de miljarden belastinggeld van de lidstaten binnen de NAVO blijven.

De woordvoerster stelt dat de NAVO-bondgenoten volledige controle hebben over de hoogte van alle uitgaven en hoe het geld wordt besteed.

Controlerapporten over geheime zaken kunnen niet openbaar worden gemaakt, maar ook deze verslagen worden beoordeeld door alle lidstaten.

De Algemene Rekenkamer zegt al 6 jaar duidelijkheid te willen krijgen over de geldstromen binnen het bondgenootschap. Mogelijk is er verspilling, mogelijk zijn er tekorten, mogelijk gaat het heel efficiënt, aldus de rekenkamer.

Impuls

De Algemene Rekenkamer wil het debat over een betere publieke verantwoording door de NAVO een impuls geven, hoewel de meeste informatie over de uitgaven een vertrouwelijk karakter heeft. ''Wat betreft de militaire uitgaven is dit logisch, maar ook over niet-militaire uitgaven wordt nauwelijks publieke verantwoording afgelegd'', aldus de rekenkamer.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) zei dinsdag in de Tweede Kamer dat ze het initiatief van de rekenkamer steunt en het onderwerp al diverse keren binnen de NAVO aan de orde heeft gesteld. Het is een ''prioriteit'' voor het kabinet.

Ze hoopt op meer transparantie bij de andere bondgenoten van de NAVO, maar waarschuwde dat het een zaak van de ''lange adem'' is. Beslissingen binnen de NAVO worden unaniem genomen door de 28 lidstaten.