
Militanten ISIS grijpen macht in Iraakse stad Mosul
Dat meldt al-Arabiya dinsdag. Ook het hoofdkwartier van de provincie zou zijn ingenomen door de militanten.
Volgens al-Jazeera zijn na gevechten tussen ISIS en de bewaking van een grote gevangenis 2.400 gevangenen ontsnapt. Politieagenten en legereenheden hebben hun posten moeten verlaten. Verschillende politiebureaus gingen in vlammen op.
De gevechten om de macht in Mosul, 350 kilometer ten noorden van Bagdad, begonnen vier dagen geleden. Eerder dit jaar viel Fallujah ook al in handen van militanten.
De Iraakse regering is al jaren bezig om de invloed van militanten in de noordelijke regio in te dammen.
Stand houden
Maandag sprak de gouverneur van Mosul, Atheel Jujaifi, nog tot de inwoners van de stad. "Ik roep de mannen van Mosul op om stand te houden in hun gebieden en deze te verdedigen tegen buitenstaanders."
ISIS staat voor Islamitische Staat van Irak en Syrië en is een op al-Qaeda geïnspireerde jihadistische groepering die is begonnen in Irak. De militanten streven naar islamitisch emiraat waarin de sharia van kracht is.
VN
Secretaris-generaal Ban Ki-moon is 'zeer verontrust' over de situatie in Mosul. Hij heeft alle politieke leiders in Irak opgeroepen een front te vormen tegen de bedreigingen waar het land onder zucht. Ban veroordeelde tevens de aanslagen in de provincies Anbar, Bagdad, Diyala, Nineveh en Salah al-Din, liet zijn woordvoerder Stephane Dujarric weten.
De VN-chef benadrukte dat de bedreigingen voor Irak 'alleen kunnen worden aangepakt op basis van de grondwet en binnen de kaders van het democratische politieke proces'. Ban moedigde de Iraakse regering en de regionale Koerdische regering aan om samen te werken om zo de veiligheid in de provincie Nineveh, waar Mosul de hoofdstad van is, te herstellen. Hij drong er tevens bij lokale politieke, tribale en religieuze leiders op aan om deel te nemen aan een verzoeningsconferentie in Anbar.
VS
De Verenigde Staten zijn ''zeer bezorgd'' over de inname van grote delen van de Iraakse stad Mosul door strijders van de extremistische Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL). Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten.
''De situatie is extreem ernstig'', aldus een woordvoerder. Hij zei ook dat de VS ''een sterke, gecoördineerde reactie op deze agressie steunt'' en dat de Amerikanen de Iraakse regering daarmee willen helpen. Waaruit die hulp zou moeten bestaan, is niet gezegd.
Bekijk beelden uit Mosul:
Explosies
In een andere Iraakse stad, Baquba, kwamen dinsdag tientallen mensen om. Volgens de lokale politie vonden er twee explosies plaats op een begraafplaats. Het zou gaan om een zelfmoordaanslag.
Tijdens de begrafenis van een hoogleraar liet een terrorist te midden van de rouwenden een bomgordel ontploffen. Er raakten tussen de 28 tot 54 mensen gewond.
Bekijk de ligging van Mosul op de kaart:
Syrië
Het ISIS-offensief heeft in het oosten van Syrië sinds eind april al aan meer dan 630.00 het leven gekost, zo meldt het Syrische Observatorium van de Mensenrechten. Meer dan 130.000 mensen zouden zijn ontheemd.
De beweging lijkt te proberen een groot gebied in het noorden van het land aan te sluiten bij veroverde gebieden in Irak.
Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS: