Premier Mark Rutte (VVD) reist maandag af naar Zweden voor overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier David Cameron en de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt. 

Op de agenda staat onder meer de vraag wie de nieuwe voorzitter moet worden van de Europese Commissie.

Cameron hoopt volgens buitenlandse media dat hij op de 'minitop' in Zweden voor elkaar kan krijgen dat de Luxemburger Jean-Claude Juncker niet de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt. Cameron vindt Juncker veel te pro-Europees. Merkel heeft zich echter uitgesproken vóór Juncker, hoewel ze ook twijfels heeft laten blijken. Rutte en Reinfeldt gelden als tegenstanders van Juncker.

De vier leiders spreken elkaar in Harpsund, het buitenverblijf van de Zweedse premier. Na afloop van de bijeenkomst in Zweden, die tot en met dinsdagochtend duurt, vliegt Rutte door naar Dublin. Daar spreekt hij met de Ierse premier Enda Kenny, die wel wordt gezien als een alternatief voor Juncker als commissievoorzitter.

Ook de overige posten in de nieuwe Europese Commissie moeten nog worden verdeeld. Nederland aast op een zware post in de financieel-economische hoek. De voor de hand liggende kandidaat is minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), die al voorzitter van de Eurogroep is.