Een groep gewapende mannen heeft zondagavond een aanval uitgevoerd op een vracht- en VIP-terminal op de luchthaven van de Pakistaanse stad Karachi. 

De aanval is rond 02.00 uur Nederlandse tijd afgelopen, aldus een woordvoerder. Er zouden in totaal 23 mensen zijn omgekomen bij de aanval. Waaronder alle tien de terroristen. De aanval duurde in totaal vijf uur.

Bij de terreuraanval zouden geen passagiers zijn gedood of gewond geraakt. Een woordvoerder van staatsluchtvaartmaatschappij Pakistan International Airlines, Mashhood Tajwar, zei op de televisie dat "alle passagiers in veiligheid zijn".

Een woordvoerder van de luchthavenbeveiliging zei dat de aanval zondagavond laat begon. Pakistaanse televisiestations zonden beelden uit van een grote brand op de luchthaven en het silhouet van een verkeersvliegtuig.

De politie ging het gevecht met de aanvallers aan  en het leger werd gevraagd om versterking. De aanval vond niet op het gewone deel van de luchthaven plaats, maar op het deel voor vracht- en speciale VIP-vluchten. In verband met de aanval is het vliegverkeer stilgelegd. 

Bewakers

Sarmad Hussain, een medewerker van Pakistan International Airlines, zei dat drie van de doden bewakers van de luchthaven waren en twee medewerkers van de nationale luchtvaartmaatschappij. "Ik was aan het werk in mijn kantoor toen ik enkele zware explosies hoorde en vervolgens schoten." Hij sprong uit het raam met een collega, die daarbij een been brak. Toen hij buiten was zag hij rook uit de terminal komen. 

De woordvoerder van de luchthavenbeveiliging zei dat aanvallers er niet in waren geslaagd door te dringen op het platform.

Oezbeken

De Pakistaanse Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval op de luchthaven van de stad Karachi opgeëist. Volgens de fundamentalistische groepering is de aanslag een antwoord op aanvallen door het Pakistaans leger op Talibanbolwerken langs de grens met Afghanistan.

''Het is een boodschap aan de Pakistaanse regering dat we nog leven en kunnen reageren op het doden van onschuldige mensen door bombardementen op onze dorpen'', aldus Talibanwoordvoerder Shahidullah Shahid.

Economisch hart

Karachi is de grootste stad en het economisch hart van Pakistan. In het verleden zijn er vaker aanvallen geweest van extremisten. Zo vielen extremisten in mei 2011 een marinebasis in Karachi aan; de belegering duurde achttien uur en eiste toen mensenlevens. De aanval was een grote blamage voor de Pakistaanse strijdkrachten.