Oud-legerleider Abdel Fattah al-Sisi (59) is officieel de nieuwe president van Egypte. Zondag werd hij beëdigd in het hooggerechtshof in de hoofdstad Caïro.

Al-Sisi vervangt interim-president Adly Mansour. Veel leiders uit Arabische landen woonden de plechtigheid bij, als steunbetuiging aan de nieuwe president.

In een toespraak na zijn beëdiging noemde al-Sisi zijn verkiezing een ''historisch moment en keerpunt'' voor Egypte. Hij prees de machtswisseling als "democratisch en vreedzaam'', aldus de BBC.

Hij wil bouwen aan een ''stabielere toekomst'', een "nieuw Egypte, een sterk, rechtvaardig en veilig land dat welvaart geniet''. Zijn installatie voor een ambtstermijn van vier jaar werd live uitgezonden op de televisie van het Arabische land.

Maatregelen

In Caïro waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Op strategische plekken in de stad stonden tanks opgesteld. Buiten het hooggerechtshof zwaaiden aanhangers van Al-Sisi met vlaggen.

Eind mei won al-Sisi met overmacht de presidentsverkiezingen. Maar het opkomstpercentage was laag, met slechts 46 procent. Al-Sisi heeft beloofd voor rust en stabiliteit te zorgen in Egypte.

De oud-legerleider zette vorig jaar de islamistische Mohamed Mursi af, die de vorige verkiezingen in 2012 had gewonnen. Afgelopen tijd trad hij keihard op tegen Mursi's kamp, de Moslimbroederschap. Honderden aanhangers zijn ter dood veroordeeld.

Bekijk de beelden:


Moslimbroederschap

De Moslimbroederschap deed deze keer niet mee aan de verkiezingen. Ook liberale en seculiere groeperingen boycotten de verkiezingen.

De Verenigde Staten zeiden na de verkiezingsuitslag dat ze uitkeken naar samenwerking met de nieuwe leider. Het Witte Huis maakt zich echter wel zorgen over het gebrek aan vrijheid van meningsuiting en vergadering.

Tegen de Nederlandse journaliste Rena Netjes en drie andere buitenlandse journalisten werd donderdag in Egypte vijftien jaar cel geëist. De verslaggevers hebben volgens de aanklagers valse informatie verspreid en de verboden Moslimbroederschap een platform geboden.

Alle berichten over de verkiezing van al-Sisi