De rebellenbeweging FARC legt opnieuw de wapens neer tijdens de verkiezingen in Colombia. Ze hebben het staakt-het-vuren zaterdag afgekondigd, melden lokale media.

De wapenstilstand duurt van 9 tot 30 juni.

Op 15 juni is de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Colombia. Rond de eerste ronde legde de FARC de wapens ook al neer.

De FARC onderhandelt op Cuba al geruime tijd over vrede met de Colombiaanse regering. Een van de delegatieleden van de FARC is de Nederlandse Tanja Nijmeijer.

Waarheidscommissie

De Colombiaanse regering en de FARC zijn dit weekend weer een stapje dichterbij vrede gekomen. Ze zijn het eens geworden over het opzetten van een waarheidscommissie. Die gaat onderzoek doen naar de dood van duizenden mensen tijdens het vijf decennia durende conflict.

De partijen hebben besloten naar de eisen van slachtoffers te luisteren. Die zullen naar verwachting op korte termijn naar Cuba reizen.

Schuld

De waarheidscommissie wordt gezien als een belangrijke stap. Tot nu toe weigerden beide zijden te erkennen dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen. Ze gaven elkaar de schuld van de vele doden en vluchtelingen. ''Vandaag is een belangrijke dag. De dag van het slachtoffer is gekomen", zei een regeringsonderhandelaar.

Naar schatting 220.000 mensen zijn omgekomen door het conflict. Circa 3 miljoen mensen sloegen op de vlucht.