Demonstraties tegen het WK zullen tijdens het kampioenschap in Brazilië met harde hand worden neergeslagen.

Dat vreest Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International, tijdens een gesprek met NU.nl.

"Heel zeker weten doe ik het natuurlijk niet want het moet allemaal nog plaatsvinden, maar ik ben bang dat de politie harder zal optreden dan dat ze tot nu toe heeft gedaan."

De afgelopen tijd heeft de politie 'excessief geweld' gebruikt om demonstraties de kop in te drukken en honderden Brazilianen raakten hierbij gewond of werden gearresteerd.

Nazarski: "Wat je vaak ziet is dat de regering (van het organiserende land, red.) heel graag aan de wereld wil laten zien: ‘kijk eens wat wij voor een mooi land zijn’. Wat ze dan absoluut niet willen zijn vervelende situaties, dus de politie zal harder optreden."

Protest

De afgelopen tijd zijn duizenden Brazilianen meerdere malen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de hoge kosten die de organisatie van het WK met zich meebrengt. Ze vinden dat het geld dat wordt gestoken in de stadions en infrastructuur besteed moet worden aan het onderwijs, de gezondheidszorg en aan betere huisvesting.

Toen het WK 2014 in 2007 aan Brazilië werd toegewezen, zat de Braziliaanse economie met een jaarlijkse groei van 5 procent behoorlijk in de lift. Maar naarmate het WK dichterbij kwam stagneerde de economische groei, de kosten van het dagelijks leven namen toe, en de onvrede over de komst van het WK groeide.

Een woordvoerder van het Popular Committee, een lokale organisatie in Brazilië die de invloed van het WK op de mensenrechten controleert, benoemde het probleem eerder al tegenover The Telegraph: "Het gaat om de FIFA-standaard. De FIFA geeft niks terug aan het land. Het land wordt georganiseerd door de regering, maar zij gebruiken publiek geld om aan die standaard te voldoen." 

"Volgens zowel nationaal als internationaal recht mogen deze mensen hiervoor de straat op gaan", aldus Nazarski. "De politie gebruikt vervolgens ongekend bruut geweld om een einde te maken aan de protesten. Bovendien worden onschuldige demonstranten gearresteerd en soms weken vastgezet."

Bekijk een deel van het interview:

Gevangenissen

Afgelopen week bleek dat de Braziliaanse gevangenissen overvol zitten. Volgens een rapport van de Braziliaanse Nationale Raad van Justitie (CNJ) zitten er 210.000 mensen te veel in de cel. Volgens Nazarski worden niet alleen criminelen maar ook demonstranten zonder reglement vastgezet.

"Als mensen worden verdacht, terecht of onterecht, dan moeten ze worden opgesloten. In de gevangenissen worden ze vaak gemarteld. Er is geen standaard voor hoe er met gevangenen moet worden omgegaan."

Uit rapportage van Amnesty International blijkt dat honderden demonstranten sinds halverwege 2013, toen de protesten in Brazilië begonnen, zijn gearresteerd.

Stadions

Naast het politiegeweld zijn de arbeidsomstandigheden waarin de voetbalstadions worden gebouwd vaak onveilig. Tot nu toe zijn acht bouwvakkers op verschillende pekken door de werkzaamheden om het leven gekomen.

Afgelopen maand werd bovendien de bouw van een nieuwe terminal op het vliegveld van Sao Paulo stilgelegd omdat de bouwplaats onveilig was. 

Volgens Nazarski zouden organisaties als de FIFA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC), vóórdat ze een evenement als het WK of de Olympische Spelen aan een land toekennen, moeten kijken hoe het in dat land is gesteld met de mensenrechten. Als die niet goed worden nageleefd, moet verplicht worden dat dit wel gebeurt.

"Bovendien moet er, wanneer een land zich aanmeldt als gastland, als vereiste worden gesteld dat bij de bouw van bijvoorbeeld stadions de bewoners niet van hun grond worden gelazerd zonder compensatie, of dat bij de bouw van faciliteiten voor het evenement de arbeidsrechten in het oog worden gehouden."

Winterspelen

Nog te vaak gaat wordt er volgens Nazarski geen rekening gehouden met dit soort zaken. "Als je nu bijvoorbeeld kijkt naar de Winterspelen... Eind juli wordt beslist waar deze in 2022 zullen komen. Maar als je weet dat Kazachstan of Oekraïne kandidaat zijn, dan kan je wel uittekenen wat er gaat gebeuren in die landen."

"Als er niet vooraf eisen worden gesteld dan moet de FIFA of het IOC niet verbaasd zijn dat ze van alle kanten kritiek krijgen."