De Verenigde Staten voeren de druk op Iran op om verder te gaan met onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma. 

Daar is een ''zeer actieve'' en ''zeer agressieve'' diplomatie voor nodig, aldus een Amerikaanse functionaris zaterdag.

Diplomaten van de VS en Iran houden maandag en dinsdag in het Zwitserse Genève vooroverleg over het verdere verloop van de onderhandelingen. Bill Burns, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, zal de gesprekken leiden.

Iran en zes wereldmachten onderhandelen sinds oktober vorig jaar over het Iraanse atoomprogramma. Die onderhandelingen, onder leiding van EU-buitenlandchef Catherine Ashton, verlopen echter stroef. De VS willen met de voorgesprekken druk op de ketel zetten.

Zwaar en moeilijk

De laatste gesprekken hadden vorige maand plaats. Een hoge Amerikaanse functionaris zei toen dat de gesprekken zwaar en moeilijk waren. Een heet hangijzer is de capaciteit die Iran mag hebben om uranium te verrijken. Hoogverrijkt uranium kan worden gebruikt voor kernwapens.

Woensdag spraken diplomaten en experts hun zorgen uit over de deadline van 20 juli. De landen willen voor die datum een akkoord bereiken, maar de kans dat het lukt, wordt volgens hen steeds kleiner.

Het Westen wil dat Iran de atoomactiviteiten inperkt, omdat het vreest dat het land atoomwapens wil maken. In ruil voor concessies van Iran wil het Westen sancties versoepelen.