Duizenden mensen zijn in het noorden van India de straat opgegaan om te protesteren tegen de vele stroomstoringen. 

De betogers staken verdeelstations in brand en gijzelden medewerkers van een elektriciteitsbedrijf. India zucht onder een hittegolf en door de stroomstoringen werken ventilatoren, airconditioning en waterpompen niet meer.

In de deelstaat Uttar Pradesh zijn altijd al problemen met de elektricteitsvoorziening geweest. Er wonen tweehonderd miljoen mensen in de deelstaat en de meesten hebben onder normale omstandigheden per dag slechts enkele uren stroom. Zo'n 63 procent van de huishoudens heeft helemaal geen stroom.

Door de hoge temperaturen in Uttar Pradesh - die opliepen tot 47 graden Celsius - is de vraag naar elektriciteit toegenomen tot elfduizend megawatt, terwijl de centrales in de deelstaat in totaal maar achtduizend megawatt kunnen leveren.

Bestormden

Duizenden mensen bestormden vrijdag een verdeelstation bij de stad Lucknow. Ze plunderden kantoorruimtes en hielden een aantal medewerkers achttien uur lang gegijzeld.

Zaterdagochtend greep de politie in en werd een einde gemaakt aan de gijzeling. In Gonda, zo'n honderdtachtig kilometer ten zuidoosten van Lucknow, werd eveneens een verdeelstation in brand gestoken. Het kostte de brandweer drie uur om de brand te blussen. Ook in Gorakphur ging een verdeelstation in vlammen op.

Woedend

De deelstaatregering probeert elektriciteit in te kopen van andere deelstaten, maar ook die kampen met capaciteitstekorten als gevolg van de hoge temperaturen. De inwoners van de deelstaat zijn woedend dat ze tijdens de verkiezingen, half mei, wel gewoon een betrouwbare elektriciteitsvoorziening hadden.

Na de verkiezingen is in sommige deelstaten het energieprobleem opgelost, terwijl het in andere deelstaten alleen maar erger is geworden. Sommigen denken dat er bij de elektriciteitsvoorziening wordt gediscrimineerd en dat bepaalde regio's bewust geen stroom krijgen.