De gewapende mannen die zaterdag honderden studenten en medewerkers gijzelden op een universiteit in Irak, hebben de campus verlaten.

De gegijzelden konden zichzelf in veiligheid brengen. Wel zouden er enkele bewakers zijn vermoord.

De gewapende mannen bestormden de Universiteit van Anbar in de stad Ramadi, ten westen van de Irakese hoofdstad Bagdad. De studenten en docenten werden vastgehouden op de campus van de universiteit. Ook bliezen de militanten de brug die het universiteitscentrum met de binnenstad verbindt op.

Na de bestorming braken hevige gevechten uit tussen de politie en de gijzelnemers, die zich verscholen achter de studenten, aldus de autoriteiten. De autoriteiten sloten het universiteitsterrein hermetisch af en omsingelden de militanten onder meer vanuit helikopters.

Paniek

''De gijzelnemers namen enkele studenten mee naar andere universiteitsgebouwen. De rest zat vast in de slaapkamers en iedereen is in paniek'', zei één van de gegijzelde studenten, aldus de BBC.

Wie de gewapende mannen zijn, is nog onduidelijk. De eerste verdenkingen van de politie gaan uit naar de terreurgroep ISIL, de Islamitische Staat van Irak en de Levant. De aan al-Qaeda gelieerde groep maakt in grote delen van Anbar de dienst uit.

Radicale ISIL strijdt voor islamitische staat