Petro Porosjenko mag zich officieel de nieuwe president van Oekraïne noemen. Hij legde zaterdagochtend de eed af tijdens een inauguratieceremonie in het parlement in Kiev.

De 48-jarige fabrikant en miljonair werd eind vorige maand gekozen als opvolger van interim-president Oleksandr Toertsjinov. Porosjenko is de vijfde Oekraïense president sinds het land zich in 1991 onafhankelijk verklaarde van de Sovjet-Unie.

''Ik beloof met al mijn kracht de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne te verdedigen'', zei het nieuwe staatshoofd. Ook beloofde hij de rechten van burgers te respecteren. Porosjenko heeft bij het afleggen van de eed benadrukt dat Oekraïne geen federatie zal worden, zoals demonstranten en afscheidingsbewegingen in Oost-Oekraïne wensen.

De kersverse president heeft de zware taak om de rust in het oosten van het land te laten terugkeren.

Sinds de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in februari zijn de machthebbers in Kiev, gesteund door het Westen, in conflict met Moskou. Rusland annexeerde in maart het Oekraïense schiereiland de Krim en pro-Russische separatisten bezetten delen van het oosten van het land.

Krim

In zijn speech benadrukte Porosjenko dat Oekraïne de Krim niet zal opgeven. ''De Krim was, is en blijft van Oekraïne'', zei hij waarna het publiek hem een staande ovatie gaf.

Wel wil hij de regio's tegemoet komen door ze meer macht te geven. Hij riep de separatisten dan ook op de wapenen neer te leggen en hij beloofde immuniteit voor degenen die geen bloed hebben vergoten.

Associatieverdrag

Het pro-Europese staatshoofd zei verder dat hij snel een associatieverdrag met de Europese Unie zal tekenen. Eerder lag zo'n samenwerkingsverdrag al op tafel, maar dat werd op het laatste moment afgeketst door de vorige regering in Kiev, onder forse druk van Rusland. Dit leidde tot grote onrust en de uiteindelijke omwenteling in Oekraïne.

Porosjenko werd geïnstalleerd in het bijzijn van vijftig delegatieleden. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) was namens Nederland bij de inauguratie. Ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Russische ambassadeur in Oekraïne woonden de ceremonie bij.

Naar verwachting zal Porosjenko zaterdagmiddag bekendmaken hoe hij de situatie in Oekraïne wil stabiliseren.

Timmermans

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft zijn steun uitgesproken voor de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko. Hij prijst het streven van Porosjenko om ''binnenlands tot verzoening te komen en met de buren goede relaties op te bouwen".

De minister was zaterdag namens Nederland bij Porosjenko's inauguratie in het parlement in Kiev.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne