De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl is tijdens zijn vijf jaar durende gevangenschap in Afghanistan mishandeld. Hij is daardoor psychisch getraumatiseerd. 

Dat zei een anonieme Amerikaanse overheidsfunctionaris tegen CNN.

De 28-jarige Bergdahl werd onder meer opgesloten in een kleine dichte doos nadat hij had geprobeerd te ontsnappen.

Bergdahl werd gepakt en moest na zijn vluchtpoging in een kleine ruimte zitten die de functionaris beschrijft als een ''kooi''. Ook zou op een nog niet eerder vertoond filmpje uit december te zien zijn dat hij pijn heeft aan zijn arm.

Volgens de functionaris was dat één van de redenen waarom president Barack Obama besloot de gevangenenruil snel op poten te zetten. 

Bergdahl werd zondag vrijgelaten in ruil voor vijf Talibanstrijders die vastzaten in de gevangenis Guantanamo Bay. Het Amerikaanse Congres had hier veel kritiek op, omdat dit de weg vrijmaakt voor terroristen om eisten te stellen.

Over de omstandigheden waaronder Bergdahl werd vastgehouden, is vooralsnog weinig bekend. Volgens CNN zou hij op verschillende plekken opgesloten hebben gezeten, zodat de Amerikaanse overheid hem niet kon traceren.

Berghdahl verblijft sinds zijn vrijlating in een militair ziekenhuis in Duitsland. Volgens artsen is hij stabiel, maar nog niet klaar om verder te reizen naar de VS.