Het Nederlandse Rode Kruis heeft in 5 maanden tijd 10.000 euro opgehaald voor Zuid-Sudan. Het is de op één na grootste hulpoperatie die het Rode Kruis nu wereldwijd voor haar kiezen krijgt. 

Hoewel de organisatie blij is met elke euro, is het gezien de andere acties voor rampen in de wereld relatief weinig. Dat betekent niet dat Afrika niet in trek is bij 'gulle gevers’, stelt woordvoerder Merlijn Stoffels van het Rode Kruis.

De humanitaire ramp in Zuid-Sudan is immens en wordt al gezien als de grootste vergeten ramp van dit moment. Volgens de Verenigde Naties wordt van de 3,7 miljoen mensen in het land die dringend hulp nodig hebben, maar 20 procent bereikt. Het Internationale Rode Kruis zegt nog 50 miljoen euro nodig te hebben om goede hulp te kunnen bieden.

Bij de Nederlandse afdeling werd begin dit jaar een speciaal rekeningnummer geopend waarop mensen geld konden storten. Dat leverde tot nu toe ruim 10.000 euro op. Ter vergelijking: voor de overstromingen in Bosnië haalde het Rode Kruis via een apart rekeningnummer in nog geen maand tijd al 150.000 euro op.

Volgens Stoffels heeft dat contrast alles te maken met media-aandacht voor een ramp. De beelden over Zuid-Sudan zijn veel minder intensief in de media.

''Toen we een paar jaar geleden die vreselijke hongersnoodramp in de Hoorn van Afrika hadden, kwam er via een SHO-actie wel weer een aanzienlijk bedrag binnen. En dat was ook nog eens in een zomerperiode, een tijd waarin vaak niet veel geld wordt opgehaald omdat mensen op vakantie zijn.''

Onbekendheid

Stoffels constateert na zijn reis naar Zuid-Sudan dat veel mensen geen weet hebben van de ramp. ''Als je die 10.000 euro koppelt aan de dramatische verhalen die ik heb gehoord over de mensonterende toestanden waarin de vluchtelingen leven, dan is er natuurlijk veel meer nodig. Alleen al door een tientje te geven, kun je helpen het leven van een kind te redden.''

De onbekendheid met de ramp was voor het Nederlandse Rode Kruis ook de reden om naar het land af te reizen om er in Nederland meer aandacht voor te vragen.

NUweekend: Zuid-Sudan is altijd in gevecht met zichzelf