Net als in Nederland wordt zaterdag in Suriname de vliegramp herdacht die daar 25 jaar geleden plaatsvond en waarbij 176 mensen omkwamen.

De Nederlandse zaakgelastigde Ernst Noorman zal zaterdagmorgen bloemen leggen bij het herinneringsmonument in Paramaribo.

Hij doet dat tijdens een herdenkingsplechtigheid van de familie van de slachtoffers. ''De vliegramp is een belangrijke gebeurtenis geweest in de Surinaamse geschiedenis. We vinden het belangrijk om erbij stil te staan en de Surinaamse en Nederlandse slachtoffers te herdenken”, aldus de Nederlandse ambassade.

Ook de Suriprofs, een voetbalteam van Surinaamse voetballers in Nederland, zullen zaterdag een krans leggen. De nieuwe generatie Surinaams-Nederlandse voetballers voelt zich net als iedere Surinamer verbonden met de nabestaanden van deze ramp, aldus de Suriprofs.

Als eerbetoon aan deze voetballers maar ook aan de andere slachtoffers hebben de Suriprofs besloten het monument, dat op een begraafplaats in Paramaribo staat, te renoveren.

Bij de ramp met de Douglas DC8 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) in 1989 kwamen 176 mensen om het leven, onder wie 18 Nederlands-Surinaamse voetballers van het 'Kleurrijk Elftal’. Er waren slechts 11 overlevenden. De crash bij het dorp Zanderij gebeurde toen de piloten probeerden te landen in de mist.

Nederland

In de Koningskerk in Amsterdam-Oost houdt Stichting Kleurrijk zaterdagmiddag een interreligieuze herdenkingsbijeenkomst met nabestaanden en overlevenden. Het thema van de 2 uur durende herdenking is 'Heb lief en ga door met het leven'. Zaterdagavond worden kransen neergelegd bij het monument aan het 's-Gravesandeplein.

Op Nederland 2 zendt de NTR zaterdag om 18.30 uur de documentaire Wrakstukken uit. Dit is een persoonlijke documentaire van NTR-presentator Maurice Lede, die bij de ramp drie familieleden verloor, onder wie profvoetballer Andy Sharmin. Die zou met het Kleurrijk elftal een aantal benefietwedstrijden spelen in Suriname.

Sinds de ramp is nooit meer iemand van de familie van de Klokhuispresentator naar Suriname geweest. Ter nagedachtenis van zijn neef en twee tantes maakte Lede de reis naar Paramaribo alsnog. In de documentaire bezoekt hij de onheilsplek, komen ooggetuigen van de vliegramp aan het woord en heeft hij een ontmoeting met voormalig Vitessespeler en overlevende Edu Nandlal.