De Russische en Oekraïense regering kunnen zondag al beginnen aan besprekingen over het bezweren van de spanningen in het oosten en zuiden van Oekraïne.

Dat heeft de aankomende Oekraïense president Petro Porosjenko vrijdag gezegd na een kort onderhoud met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

Wat Porosjenko, die zaterdag wordt beëdigd, betreft schuiven Moskou en Kiev op zijn eerste volle werkdag al aan de onderhandelingstafel. Wel liet hij weten dat hij van het Russische parlement verwacht dat het de volmacht voor een invasie in Oekraïne, die het Poetin heeft gegeven, intrekt.

Poetin en Porosjenko spraken elkaar een kwartier lang, op de herdenking van de Geallieerde landing in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ze wisselden onder meer van gedachten over hoe Rusland de in Oekraïne gehouden verkiezingen kan erkennen en over een mogelijke wapenstilstand, zei de Franse president François Hollande, die het onderonsje arrangeerde.

Tevreden

Het Kremlin, dat eerder nog kortaf liet weten dat het niet was uitgenodigd voor de inauguratie van Porosjenko, stuurt zaterdag toch een vertegenwoordiger.

De Russische ambassadeur in Kiev, die was teruggeroepen naar Moskou, keert terug naar Oekraïne en woont de plechtigheid bij. Volgens Hollande erkent Rusland daarmee de geldigheid van Porosjenko's verkiezing.

Poetin keek eerder op de avond ook tevreden terug op zijn eerste ontmoeting met Porosjenko. Hij liet weten dat Moskou bereid is de gasprijs voor Oekraïne te verlagen als het buurland zijn schulden vereffent.