Zeker zestig Afrikaanse migranten zijn vorige week omgekomen bij een scheepsramp voor de kust van Jemen.

De schipbreuk gebeurde vorig weekeinde, maar is pas vrijdag aan het licht gekomen.

''We zijn nog op zoek naar informatie, maar het is bevestigd dat een boot met zestig mensen uit Somalië en Ethiopië en twee bemanningsleden uit Jemen vorige week zaterdag is gezonken in de Rode Zee'', aldus de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr.

De aangespoelde lijken zijn door de lokale bevolking begraven.

Mensensmokkelaars

Jemen wordt gezien als een poort naar een beter leven in het Midden-Oosten. De afgelopen vijf jaar hebben een half miljoen mensen de oversteek gewaagd. Dit jaar zijn daarbij tot op heden 121 doden gevallen volgens de officiële cijfers.

De boten zijn overvol en mensensmokkelaars zetten naar verluidt mensen overboord om te voorkomen dat het schip kapseist of wordt opgemerkt. Bij de praktijken zijn volgens de reddingsdiensten de afgelopen jaren waarschijnlijk honderden niet-geregistreerde slachtoffers gevallen.

Toename

In de eerste vier maanden van het jaar zijn zo'n 16.500 migranten en vluchtelingen uit vooral Somalië, Ethiopië en Eritrea de Golf van Aden en de Rode Zee overgestoken en door de VN geregistreerd in Jemen. In dezelfde periode vorig jaar waren het er nog 35.000.

De vluchtelingenstroom over de Middellandse Zee naar Europa is juist sterk toegenomen dit jaar.