De Vlaamse nationalistische partij en de grootste winnaar van de Belgische verkiezingen, de N-VA, heeft de Vlaamse christendemocraten ervan overtuigd om met haar in zee te gaan in Vlaanderen.

De twee partijen, N-VA en CD&V, gaan onderhandelen over de vorming van een Vlaamse regering, zo maakten ze vrijdag bekend.

De twee partijen hebben ruimschoots een meerderheid in het Vlaamse parlement, een derde partij is dus niet noodzakelijk.

N-VA en CD&V gaan nu praten over een regeerprogramma. ''Ik ben ervan overtuigd dat deze partijen de onderhandelingen succesvol zullen afronden en een regering kunnen vormen'', aldus Bart De Wever.

Opsteker

De afspraak is enerzijds een opsteker voor De Wever. Hij kreeg, met zijn wens om op landelijk niveau een regering te vormen zonder de sociaaldemocraten van premier Elio Di Rupo, donderdag een gevoelige tik te verwerken. Die partij, de PS, heeft in Wallonië een meerderheid gevonden voor een regering met de Franstalige christendemocraten (CDH).

Door die coalitievorming in Wallonië lijkt de kans klein dat op landelijk niveau het CDH de PS aan de kant durft te schuiven om een centrumrechtse regering te vormen met de N-VA. Tegelijkertijd blijft het voor de N-VA-voorman zeer lastig om een federale regering zonder de PS de vormen.

Achtergrond: Hoelang duurt de formatie in België dit keer?