De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin hebben elkaar in Frankrijk, waar wereldleiders vrijdag D-Day herdenken, gesproken.

Dat meldt persbureau AP.

Het gesprek, een "informele" ontmoeting, zou tien tot vijftien minuten hebben geduurd. Sinds het begin van de crisis in Oekraïne ontmoetten Obama en Poetin elkaar niet meer. Wel hadden ze telefonisch contact.

Tijdens een groepsfoto voorafgaand aan de lunch leken Obama en Poetin elkaar nog te ontlopen, meldt AP. Eenmaal binnen spraken ze elkaar toch. 

Obama stelde donderdag dat hij Poetin, als hij hem zou spreken, zou zeggen dat Rusland het nieuwe bestuur van Oekraïne moet erkennen. "Als Poetin dat niet doet, als hij doorgaat met het ondermijnen van de soevereiniteit van Oekraïne, dan hebben we geen andere keuze dan te antwoorden met meer sancties", aldus Obama. 

Porosjenko

Poetin sprak vrijdag ook met Petro Porosjenko, de nieuwe president van Oekraïne. De ontmoeting was volgens de Franse regering een initiatief van president François Hollande. De Duitse bondskanselier Angela Merkel was bij de ontmoeting. Poetin en Porosjenko deden samen een oproep om het bloedvergieten in Oekraïne snel te stoppen.

Bekijk de beelden:

Porosjenko wordt zaterdag in Kiev als staatshoofd geïnstalleerd. Poetin heeft de verkiezingen in Oekraïne erkend, maar in de praktijk moet nog blijken dat hij Porosjenko als leider van het land accepteert. 

Hollande zei dat Poetin en Porosjenko onder meer over de economische schade van hun conflict praatten en dat er snel over een wapenstilstand wordt gesproken.

In het oosten van Oekraïne vechten pro-Russische separatisten tegen de Oekraïense strijdkrachten. Vrijdag nog vielen er doden in Slovjansk toen separatisten regeringstroepen onder vuur namen.

Merkel

Merkel heeft Poetin gevraagd alles te doen wat in zijn macht ligt om de situatie in Oekraïne te stabiliseren. Nu de presidentsverkiezingen in Oekraïne achter de rug zijn en de uitslag internationaal is erkend, moet er volgens Merkel worden gewerkt aan de stabilisatie van het land, vooral in het onrustige oosten.

Berlijn vindt dat Rusland hierbij een grote verantwoordelijkheid heeft.

Wereldleiders zijn in Normandië ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de landing van geallieerde troepen op de Normandische kust.

Hollande

Hollande heeft vrijdag beklemtoond dat Europa nog steeds de vrede moet verdedigen. ''Europa en de andere geallieerden hebben nog steeds de plicht de vrede te handhaven'', zei de Franse president in zijn toespraak in Ouistreham, een van de eerste plaatsen waar de geallieerde opmars tegen nazi-Duitsland op het vasteland van West-Europa begon.

''En nog steeds hebben we de verplichting de volkeren van Europa vooruitgang te brengen, de rol van de Verenigde Naties te bevorderen en overal de mensenrechten te verdedigen'', aldus Hollande. De strijd vandaag de dag gaat volgens hem tegen terrorisme, tegen humanitaire rampen en op financieel gebied tegen misère.

Hollande sprak tot de talrijke gasten die voor de herdenking naar het strand van Ouistreham waren gekomen, inclusief Obama, Poetin en Herman van Rompuy. De toespraak werd gevolgd door een voorstelling op het strand met de geallieerde landing als thema.

70 jaar na D-Day: Terugblik op een wereldgebeurtenis

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne