De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag in Normandië de tot president van Oekraïne gekozen Petro Porosjenko gesproken. 

De ontmoeting was volgens de Franse regering een initiatief van president François Hollande. De Duitse bondskanselier Angela Merkel was er ook bij.

Het gesprek kan ertoe leiden dat Rusland straks Porosjenko als president erkent. Dat zou een van de voornaamste geschilpunten tussen Kiev en Moskou wegnemen. De in mei gekozen Porosjenko wordt zaterdag in Kiev als staatshoofd geïnstalleerd.

Hollande zei dat Poetin en Porosjenko onder meer over de economische schade van hun conflict praatten en dat er snel over een wapenstilstand wordt gesproken.

In het oosten van Oekraïne vechten pro-Russische separatisten tegen de Oekraïense strijdkrachten. Vrijdag nog vielen er doden in Slovjansk toen separatisten regeringstroepen onder vuur namen.

Merkel

Merkel heeft Poetin gevraagd alles te doen wat in zijn macht ligt om de situatie in Oekraïne te stabiliseren. Nu de presidentsverkiezingen in Oekraïne achter de rug zijn en de uitslag internationaal is erkend, moet er volgens Merkel worden gewerkt aan de stabilisatie van het land, vooral in het onrustige oosten.

Berlijn vindt dat Rusland hierbij een grote verantwoordelijkheid heeft.

Wereldleiders zijn in Normandië ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de landing van geallieerde troepen op de Normandische kust.

Dossier Oekraïne