De Thaise politie heeft vrijdag mensen die op internet kritiek leveren op de junta gewaarschuwd dat ze zullen worden opgespoord. 

Het is opnieuw een teken dat de Thaise autoriteiten na de staatsgreep van eind mei de sociale media nauwlettend in de gaten houden.

De politie noemde de arrestatie, donderdag, van een activist die via Facebook heeft opgeroepen tot protest, een les voor alle gebruikers van sociale media.

De politie achterhaalde op basis van zijn ip-adres de verblijfplaats van de activist, Sombat Boonngam. Hij had op Facebook diverse berichten geplaatst waarin hij opriep tot demonstraties.

Politiechef Pisit Paoin waarschuwde dat anderen hetzelfde lot wacht als ze dergelijke acties ondernemen. "Elke uiting van een politieke visie op internet moet op zo'n manier worden gedaan dat het niet leidt tot verdeeldheid of geweld."

De junta heeft al honderden websites geblokkeerd en is van plan om de opsporingsmogelijkheden op internet fors uit te breiden.

Drie vingers

Sombat is een bekende activist. Hij riep op tot het in de lucht steken van drie vingers, een gebaar dat is geleend uit de film The Hunger Games, om zo stilzwijgend het ongenoegen over de staatsgreep duidelijk te maken.

Sombat moest zich na de staatsgreep door het leger melden bij de autoriteiten, maar weigerde dit. Hij schreef op Facebook berichten als 'Pak me dan als je kan'.

"Het is een intelligente vent, en slim. Maar hij schreef 'Pak me dan als je kan'. Nu hebben we hem laten zien dat we dat kunnen", zei Pisit.

Sombat werd donderdagavond in de boeien geslagen in een huis in de provincie Chonburi. Hij maakte zijn arrestatie zelf op Facebook bekend en schreef: 'Ik ben opgepakt'. Volgens Pisit wordt Sombat vastgehouden op een legerbasis en kan hij twee jaar achter de tralies verdwijnen, omdat hij geen gehoor gaf aan het bevel zich te melden.