Greenpeace krijgt de Arctic Sunrise terug. Het schip ligt sinds september aan de ketting in de haven van Moermansk.

Dat meldt de milieuorganisatie vrijdag.

"We zijn uiteraard heel blij, maar ook enigszins verrast dat het nu gebeurt. Er is geen aanleiding om het schip specifiek op dit moment terug te geven", zegt een woordvoerder. 

De milieuactivisten hebben van het Russisch onderzoekscomité te horen gekregen dat het schip wordt vrijgegeven. "Die vrijgave is per direct, maar we weten niet op welke termijn het schip weer naar Nederland komt", vertelt de zegsman. 

Dat is volgens hem afhankelijk van de conditie van het schip. "We zijn er nog niet bij geweest dus we weten niet hoe de staat van The Arctic Sunrise is en of het schip zelfstandig naar Nederland kan varen." 

Kanttekeningen

Het is momenteel de blijdschap die overheerst, maar toch plaatst Greenpeace ook kanttekeningen bij de teruggave.

"Wij snappen niet waarom het juist nu gebeurt terwijl het Zeerechttribunaal maanden geleden al heeft besloten dat de Russen het schip terug moesten geven. Daarnaast hadden ze het schip überhaupt nooit aan de ketting mogen leggen", zegt de woordvoerder. 

Of Greenpeace stappen gaat ondernemen tegen Rusland als de Arctic Sunrise eenmaal weer in Nederland is, is nog niet duidelijk. "Zover zijn we nog niet vooruit aan het kijken. Het is nog niet te zeggen wat we gaan doen. We willen vooral eerst ons schip begroeten."

Arctic 30

De 'Arctic 30', onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, werden half september opgepakt na een protestactie bij een boorplatform in de Russische poolzee. Ze werden beschuldigd van piraterij, waar in Rusland vijftien jaar celstraf op staat.

In november kwamen ze op borgtocht vrij. Eind december kregen de activisten amnestie en mochten ze naar huis. Het schip bleef echter achter in Rusland. 

Ruzie

Het Russische optreden leidde tot een diplomatieke ruzie tussen Den Haag en Moskou. De Arctic Sunrise vaart namelijk onder Nederlandse vlag. Daarom had Rusland toestemming moeten vragen voor het enteren en overmeesteren van schip en opvarenden, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Nederland stapte naar het Internationaal Zeerechttribunaal om bemanning en schip vrij te krijgen. De tribunaalrechters stelden Nederland in het gelijk.

Tevreden

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is tevreden dat de Russen het schip laten gaan. ''Het is goed dat het is vrijgelaten'', zei de bewindsman vrijdag na de ministerraad. ''Maar het had nooit geënterd mogen worden.''

Wat er nu met de zaak bij het Zeerechttribunaal gaat gebeuren, is nog onbekend. ''We zullen bekijken wat we daar mee gaan doen'', zei Timmermans.

Bekijk de reactie van Timmermans:

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland