De Waalse sociaaldemocratische partij PS van de Belgische premier Elio Di Rupo is erin geslaagd een regering te vormen in Wallonië. 

De partij gaat in zee met de Franstalige christendemocraten (CDH), werd donderdag bekendgemaakt door Di Rupo zelf. De Franstalige liberalen, de MR, die op landelijk vlak meeregeren, staan aan de kant.

De PS wist ook een regering te vormen in Brussel. Ook daar schuift het CDH aan, samen met de radicale partij FDF, die zich in 2010 van de Franstalige liberalen afscheurde. Voor een Brusselse regering zijn er ook nog Vlaamse partijen nodig. Daar lopen de onderhandelingen nog.

De vorming van de Waalse en Brusselse regering gooit flink roet in het eten bij de formatie van een Belgische regering. De grootste winnaar van de verkiezingen, de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van Bart De Wever, wil namelijk een federale regering zonder de PS vormen.

Nu de Franstalige christendemocraten zich verbinden aan de Waalse PS, lijkt de kans klein dat op landelijk niveau het CDH de PS aan de kant durft te schuiven om een centrumrechtse regering te vormen. En dat is nu juist wat De Wever hoopte: een regering met N-VA en de christendemocraten en de liberalen aan zowel Waalse als Vlaamse zijde.

Regering

De PS en de CDH lieten donderdag beiden weten dat de coalitievorming in Wallonië en Brussel "alles nog openhoudt op federaal vlak". Zij blijven beschikbaar voor informateur De Wever. Die moet op 10 juni zijn eindverslag indienen bij koning Filip.

Een Belgische regering moet uit evenveel Vlaamse als Franstalige ministers bestaan.