De Amerikaanse president Barack Obama maakt geen excuses voor het ruilen van vijf Afghaanse gevangenen voor een Amerikaanse militair die vijf jaar gevangen werd gehouden door de Taliban.

​''Ik zal geen verontschuldigingen aanbieden'', aldus de president in Brussel na afloop van overleg tussen de G7-landen. ''Wij kregen deze kans en die hebben wij genomen'', zei Obama.

Hij wees erop dat hij in een eerder stadium over een dergelijk scenario gesproken heeft met het Amerikaanse Congres. Daarin is na de ruil ophef ontstaan.

De 28-jarige Amerikaanse militair Bowe Bergdahl zou mogelijk geen gevangene zijn, maar een deserteur. Bovendien zou de ruil in strijd zijn met de Amerikaanse wet.

Zondag werd bekend dat Bergdahl na vijf jaar gevangenschap in Afghanistan door de Taliban is vrijgelaten. Hij werd geruild tegen vijf Talibanstrijders die vastzaten in het detentiecentrum Guantanamo Bay.

Het Pentagon liet donderdag weten dat de gezondheid van Bergdahl, die nog geen contact heeft opgenomen met zijn familie in de VS, vooruitgaat. ''Zijn gezondheid verbetert elke dag'', heette het. De Amerikaan wordt behandeld in een militair hospitaal in Duitsland. Het is niet bekend wanneer hij naar de VS wordt gebracht.