In het proces tegen de Nederlandse verslaggeefster Rena Netjes en negentien andere journalisten in Egypte zijn donderdag 'maximale' straffen geëist.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera is tegen Netjes en drie andere buitenlandse journalisten 15 jaar cel geëist en tegen 16 Egyptenaren 25 jaar.

Hoewel ze niet in de cel zit, is Netjes aangeslagen door de eis. ''Ze hebben geen stukje bewijs gepresenteerd'', aldus de Nederlandse. ''Ik zou voor al-Jazeera werken, maar dat is helemaal niet zo. Ze zeggen dat ze videomateriaal in beslag hebben genomen, maar ik kan niet eens monteren'', vertelt Netjes.

Netjes wist Egypte tijdig te ontvluchten en woont het proces in Caïro niet bij.

Nederland en Egypte hebben geen uitleveringsverdrag en omdat Netjes in Nederland verblijft, hoeft ze een eventueel vonnis niet uit te zitten. 

Al-Jazeera

Onder de journalisten die wel vastzitten, zijn Peter Greste, Baher Mohamed en Mohammed Fahmy van de Engelstalige tak van de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

De verslaggevers zouden volgens de aanklagers valse informatie hebben verspreid en de verboden Moslimbroederschap een platform hebben geboden.