Het Thaise leger gaat straatfestivals organiseren om ''het geluk terug te brengen'' bij de Thaise bevolking na de militaire coup van vorige maand. 

Dat meldt de Britse krant The Guardian donderdag.

De Thaise bevolking wordt getrakteerd op onder meer gratis drank, warme maaltijden en dansvoorstellingen op pleinen en in parken. 

Volgens The Guardian zijn de feesten een initiatief van generaal Prayuth Chan-ocha, die twee weken geleden aanzette tot een staatsgreep in Thailand.

Volgens Prayuth moet de coup worden gevierd als een gelegenheid voor de Thaise bevolking om zich goed te voelen, na een lange periode van politieke spanningen die het land verdeelden.

Wekelijks presenteert de generaal een televisie- en radioprogramma, genaamd Geluk terugbrengen naar het volk, waarin hij de besluiten en plannen van de militaire raad toelicht. De raad heeft ook plannen voor een geluksindex om te meten hoe de bevolking zich voelt na de staatsgreep.

Controle

Op 22 mei liet het Thaise leger weten "de controle over de regering" te hebben genomen. De grondwet werd ontbonden en een krijgswet werd afgekondigd. 

Tegenstanders van de regering van de afgetreden premier Yingluck Shinawatra hebben in Thailand maandenlang geprotesteerd om te voorkomen dat zij en haar partij bij de aangekondigde verkiezingen van juli opnieuw aan de macht komen. Bij onlusten kwamen meerdere mensen om het leven.