President Vladimir Poetin van Rusland wil geen nieuwe Koude Oorlog. Hij is bereid tot dialoog, liefst vrijdag al tijdens de D-dayherdenking in Normandië.

Zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama wil dan niet met hem praten. ''Dat is zijn keuze, ik ben bereid tot dialoog'', aldus Poetin woensdagavond tijdens een interview met Franse media.

Volgens Poetin is het ''geen geheim'' dat de Amerikaanse politiek ''de agressiefste'' is.

''Overal in de wereld zijn er Amerikaanse militaire bases, Amerikaanse troepen, op duizenden kilometers afstand van de VS." Poetin benadrukte dat Rusland niet de intentie heeft om Oekraïne in te lijven.

Destabiliseren

Poetin sluit niet uit dat hij in het kader van de feestelijkheden rond de 70e verjaardag van de landing van de geallieerden ook met de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko zal spreken.

''Ik ben niet van plan om iemand uit de weg te gaan en ik zal uiteraard met iedereen praten'', zei de baas van het Kremlin in het interview met de Franse zenders Europe1 en TF1.

Beschuldigingen buurland Oekraïne doelgericht te destabiliseren, wees hij opnieuw van de hand. ''Er zijn geen Russische strijdkrachten noch Russische instructeurs in het zuidoosten van Oekraïne'', zei hij met betrekking tot de beschuldigingen uit de VS.

G7

Tijdens het G7-overleg in Brussel hebben de leiders van de zeven toonaangevende industrielanden een oproep gedaan aan Moskou om de nieuw gekozen Oekraïense president te erkennen en samenwerking te zoeken. Dat maakte de Duitse bondskanselier Angela Merkel na het beraad bekend.

Diplomatiek overleg blijft de inzet, maar zwaardere, bijvoorbeeld economische, sancties tegen Rusland blijven tot de mogelijkheid behoren, zei Merkel. ''Wij willen de problemen oplossen'', aldus Merkel.

''Met een goede balans van diplomatiek overleg én dreiging van zware sancties hebben we het voor elkaar gekregen iets voor Oekraïne te bereiken, maar nog niet genoeg. Deze weg zullen we blijven bewandelen.'' Merkel benadrukte dat de G7 eensgezind is over de te volgen strategie.