Bashar al-Assad heeft de presidentsverkiezingen in Syrië dinsdag gewonnen. Hij zou 88,7 procent van de stemmen hebben gekregen. 

Dit zei de parlementsvoorzitter woensdagavond in Damascus.

Honderden Assad-aanhangers gingen daarop in de hoofdstad de straat op om hun idool te vieren. Er vielen drie doden toen er vreugdeschoten in de lucht werden gelost. Onder de doden is een journalist.

Er kon dinsdag alleen worden gestemd in de delen van Syrië die door het Assad-bewind worden gecontroleerd. In het noorden en oosten van het land zijn veel streken in handen van opstandelingen.

Geen kans

Waarnemers verwachtten dan ook dat de officiële uitslag een overwinning van het zittende staatshoofd zou zijn. De twee relatief onbekende tegenkandidaten zouden geen kans hebben gemaakt tegen Assad. Die had het propraganda-apparaat van de staat achter zich.

In drie jaar burgeroorlog zijn in Syrië al zeker 160.000 mensen om het leven gekomen. Bijna 3 miljoen Syriërs zijn naar het buitenland gevlucht; vele anderen zijn in eigen land op drift geraakt.

'Schijnvertoning'

De G7, de zeven toonaangevende industrielanden, hebben woensdag de verkiezingen in het door burgeroorlog verscheurde land verworpen. De leiders van Japan, Canada, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië en de Verenigde Staten riepen in een woensdagavond uitgegeven verklaring de herkozen Syrische president Bashar al-Assad op te vertrekken.

''De verkiezingen van 3 juni zijn een schijnvertoning: er is geen toekomst voor Assad in Syrië'', staat er te lezen in de verklaring van de G7. ''Wij veroordelen ten sterkste de brutaliteit van het Assad-regime'', zo beginnen de G7-leiders.

Ze wijzen op de vele doden en de miljoenen mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in Syrië. De leiders uiten hun zorgen over de toenemende berichten over het gebruik van chemische wapens. De leiders herhaalden hun wens voor een interim-regering in Syrië om een eind aan het conflict te maken.

'Democratische' verkiezingen zullen Assad niet van de troon stoten

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië