Het Syrische leger gebruikt nog steeds chloorgas voor aanvallen op burgers.

Dat onthult de Franse krant Le Monde woensdag.

Die schrijft dat de Franse autoriteiten bewijs hebben voor gifgasaanvallen de afgelopen weken in verscheidene delen van het land. Dat bewijs is deels verkregen door de Amerikaanse en Britse geheime diensten.

Door de aanvallen zouden enkele honderden mensen zijn omgekomen. Westerse inlichtingendiensten hebben berichten onderschept waaruit de voorbereidingen op de aanvallen blijken, aldus Le Monde.

Volgens de krant zeggen de autoriteiten in Parijs, Washington en Londen niets over de informatie die ze hebben, omdat ze anders moeten erkennen dat de Syrische president Bashar al-Assad over de streep is gegaan. De landen zou dan wel moeten ingrijpen.

Deadlines

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) kondigde eind april aan het gebruik van chloorgas door het Syrische regime te onderzoeken. Syrië heeft volgens internationale afspraken tot eind juni de tijd om alle chemische wapens te vernietigen.

Eerdere deadlines zijn niet gehaald en eind juni gaat evenmin lukken, zei VN-chef Ban Ki-moon vorige week.

In augustus vorig jaar is het gifgas sarin gebruikt bij een aanval bij de Syrische hoofdstad Damascus. Meer dan 1400 mensen overleefden die aanval niet. Assad zegde daarna toe om alle chemische wapens van de hand te doen.

'Democratische' verkiezingen zullen Assad niet van de troon stoten

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië