De Duitse justitie gaat nu toch onderzoek doen naar het afluisteren van het mobieltje van bondskanselier Angela Merkel door de Amerikanen.

Dat heeft de hoogste aanklager van de Bondsrepubliek, Harald Range, woensdag gezegd in een besloten commissievergadering van de Bondsdag.

De emoties liepen hoog op in de vaste commissie voor justitie, zo heeft weekblad Der Spiegel uit kringen van deelnemers vernomen.

De affaire kwam vorig jaar aan het licht door onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Federaal procureur-generaal Range leek zich niet aan de zaak tegen de VS te willen wagen. De oppositie beschuldigde hem daarop van maandenlang getreuzel. De CDU/CSU van Merkel op haar beurt beschuldigde Groenen en Die Linke ervan dat zij de onafhankelijkheid van justitie niet respecteren.

Range onderzoekt nu alsnog spionage door ,,onbekenden''. De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas (SPD), had eerder gezegd dat een onderzoek nodig was, als zou blijken dat de Duitse wet is overtreden.

Snowden heeft gezegd dat hij nog meer informatie kan geven, die bewijst dat de Amerikaanse spionagepraktijken de rechten van de Duitsers hebben geschonden. Maar dan wil hij die bewijzen wel geven aan een commissie van het parlement die de zaak onderzoekt.

Beschadigen

Tot op heden heeft de regering van Merkel geen medewerking willen verlenen aan de komst van de Amerikaanse klokkenluider naar Berlijn. De vrees bestaat dat nieuwe onthullingen de relatie tussen Berlijn en Washington verder beschadigen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft na de affaire beloofd dat bevriende regeringsleiders niet meer worden afgeluisterd. Het Duitse onderzoek werd aangekondigd, terwijl Obama in Europa is voor onder meer de viering van de eerste vrije verkiezingen in Polen in 1989 en de herdenking van D-day op vrijdag.