In het oosten van Oekraïne hebben gevechten tussen het leger en de separatisten tot doden geleid. Over het dodental bestaat onduidelijkheid.

Volgens regeringsfunctionarissen zijn woensdag zes rebellen omgekomen. Een woordvoerder van de 'antiterreuroperatie' van het Oekraïense leger spreekt van driehonderd omgekomen separatisten. Dat zou zijn gebeurd bij gevechten bij de stad Slavjansk. 

Maar de rebellen die zich van Oekraïne willen afscheiden, zeggen dat dit niet klopt. ''Meldingen van driehonderd doden zijn niet waar. De verliezen aan Oekraïense zijde zijn groter'', aldus Aleksandr Borodai, de premier van de zelfverklaarde 'Volksrepubliek Donetsk'.

Ook zouden twee Oekraïense militairen zijn omgekomen, en 45 gewond zijn geraakt bij de gevechten.

Het leger van Oekraïne heeft vliegtuigen, helikopters en artillerie ingezet tegen de opstandelingen.

VS

De Verenigde Staten (VS) hebben woensdag laten weten Oekraïne voor 3,6 miljoen euro aan kogelvrije vesten, nachtkijkers en communicatieapparatuur  te leveren om de onrust in het oosten van het land te beteugelen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dat tijdens een bezoek aan Polen toegezegd. Daar sprak hij met zijn kersverse Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko. 

Extra

De VS heeft sinds begin maart omgerekend bijna 17 miljoen euro extra gegeven aan Oekraïne, liet het Witte Huis weten na de ontmoeting tussen de twee presidenten. 

Ze bespraken verder een vredesplan en de economie. Ook praatten Obama en Porosjenko over de mogelijkheden om Oekraïne minder afhankelijk te maken van Rusland als het om energie gaat. Porosjenko wilde na het gesprek met Obama niets over zijn plannen kwijt. 

Obama noemde Porosjenko een ''wijze keuze'' om het land te leiden. De twee leiders ontmoetten elkaar in de Poolse hoofdstad Warschau.

Polen

De twee leiders ontmoetten elkaar in de Poolse hoofdstad Warschau. Daar wordt gevierd dat het 25 jaar geleden is dat in Polen de eerste vrije verkiezingen werden gehouden na het communisme.

Obama gaat na Polen naar Brussel voor een top van de G7, de zeven grootste industrielanden ter wereld zonder Rusland. Vrijdag is hij bij de herdenking in Normandië van de 70e verjaardag van D-day.

Dossier Oekraïne