In Syrië worden de stemmen geteld die zijn uitgebracht in de presidentsverkiezingen van dinsdag. Naar alle waarschijnlijkheid boekt de zittende president Bashar al-Assad een monsterzege. 

Staatsmedia melden woensdagochtend dat de stembussen dinsdag rond middernacht sloten. Deze bleven volgens regimegezinde media enkele uren langer open "vanwege de massale toestroom van kiezers".

De kiezers konden dinsdag op Assad stemmen of op een van de twee vrijwel onbekende en aan het regime gelieerde kandidaten. Assad bracht dinsdag in Damascus samen met zijn vrouw Asma zijn stem uit.

Een groot deel van de bevolking kan echter niet stemmen als gevolg van de burgeroorlog. Miljoenen zijn gevlucht, miljoenen zijn dakloos of ontheemd en de regering controleert slechts een deel van het land. 

Alleen in gebieden die onder controle van het regeringsleger staan, kunnen Syriërs het stempotlood ter hand nemen. De oppositie noemt de stembusgang ''een farce''. In kringen rond Assad wordt geschat dat de verkiezingen toch nog in 70 procent van het land gehouden worden.

Het wordt geen democratische overwinning, maar de voornaamste steunpilaren van het Syrische regime, Rusland en Iran, vinden de gang naar de stembus een welkome bevestiging dat ze een wettig gekozen regering steunen.

'Democratische' verkiezingen zullen Assad niet van de troon stoten

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië