De burgemeester van Venetië is woensdag gearresteerd omdat hij betrokken zou zijn bij een corruptieschandaal.

Dat meldt persbureau AP.

De Italiaanse burgemeester Giorgio Orsoni wordt verdacht van corruptie, afpersing en het witwassen van geld. Samen met hem zijn nog 34 anderen gearresteerd.

Er worden nog meer arrestaties verwacht. Vorig jaar zijn al twee hoge medewerkers van een bouwbedrijf opgepakt omdat zij geld zouden hebben gestolen dat voor het project was bestemd.

Weggesluisd

Een bedrag van twintig miljoen euro, dat bestemd was voor  de aanleg van onderwaterdammen die de historische stad moeten beschermen tegen mogelijke overstromingen, is weggesluisd via buitenlandse rekeningen. Het geld zou zijn gebruikt om politici mee om te kopen.

Orsoni, lid van de Democratische Partij van premier Matteo Renzi, is sinds 2010 burgemeester van de Noord-Italiaanse stad. Van 1997 tot 2003 had hij een hoge functie bij de luchthaven Marco Polo van Venetië. Die functie combineerde hij van 2000 tot 2003 met het voorzitterschap van de Biennale, de beroemde kunsttentoonstelling in de Italiaanse stad.

Nederlands bedrijf

Het project Moses begon zeven jaar geleden en zou dit jaar klaar moeten zijn. Vorig jaar werd de eerste dam aangelegd.

Het Nederlandse bedrijf Strukton is betrokken bij de bouw van de stormvloedkering. Strukton, dat als onderaannemer verantwoordelijk is voor het afzinken van acht betonnen caissons, merkt nog geen gevolgen van de arrestaties. ''De aandacht gaat nu volledig uit naar het begin van de afzinkoperatie aanstaande vrijdag. We staan er als onderaannemer ook ver van af.''