Voormalig legergeneraal Abdel Fattah al-Sisi heeft 96,91 procent van de stemmen gekregen in de Egyptische presidentsverkiezingen. 

Dat heeft de kiescommissie bekendgemaakt volgens persbureau AP

Iets meer dan 47 procent van de stemgerechtigden ging daadwerkelijk naar de stembus. Sisi had slechts één tegenstander: Hamdeen Sabahi. Die kreeg slechts drie procent van de stemmen. 

Op het Tahrirplein in Caïro kwamen na de officiële bekendmaking honderden mensen bijeen om de verkiezingsoverwinning van de legergeneraal te vieren. Ze staken vuurwerk af en zongen liederen om het leger van Egypte te bejubelen.

In zijn eerste televisietoespraak als verkozen president, vertelde Sisi het volk dat het "tijd is om aan de slag te gaan". "Onze samenwerking in werk en bouw zal leiden tot welvaart en luxe", aldus Sisi. 

Verwacht

De monsterzege was verwacht. Sisi is feitelijk al aan de macht in Egypte sinds hij als legerleider vorig jaar de democratisch gekozen president Mohamed Mursi afzette. 

De Moslimbroederschap had haar aanhang opgedragen niet te stemmen vanwege de machtsgreep van Sisi en zijn gewelddadige repressie van islamisten. Anderen zijn teleurgesteld dat er drie jaar na het verdrijven van president Hosni Mubarak opnieuw een man uit het leger aan de macht komt.

De Egyptenaren mochten vorige week naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Om de opkomstcijfers  op te krikken werd een extra verkiezingsdag ingelast. 

Achtergrond: Verkiezingen maken van Egypte nog geen democratie

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte