De stembussen blijven in Syrië voor de presidentsverkiezingen dinsdag 5 uur langer open dan gepland. 

De autoriteiten hebben gemeld dat ze tot middernacht (Syrische tijd) openblijven als gevolg van de grote belangstelling. Ze gaan nu om 23.00 uur (onze tijd) dicht.

In het centrum van de hoofdstad Damascus gaan veel kiezers naar de stembus, aldus ooggetuigen. Meer dan 1500 van de 9600 stembureaus zijn in Damascus.

De kiezers kunnen op de president, Bashar al-Assad, stemmen of op een van de twee vrijwel onbekende kandidaten. Assad bracht dinsdag samen met zijn vrouw Asma zijn stem uit.

Burgeroorlog

Een groot deel van de bevolking kan echter niet stemmen als gevolg van de burgeroorlog. Miljoenen zijn gevlucht, miljoenen zijn dakloos of ontheemd en de regering controleert slechts een deel van het land.

In kringen rond Assad wordt geschat dat de verkiezingen toch nog in 70 procent van het land gehouden worden.

De winnaar wordt vrijwel zeker Bashar al-Assad, de zoon van de man die de Assad-clan eind 1970 aan de macht bracht, Hafez (1930-2000).

Het wordt geen democratische overwinning, maar de voornaamste steunpilaren van het Syrische regime, Rusland en Iran, vinden de gang naar de stembus een welkome bevestiging dat ze een wettig gekozen regering steunen.

'Democratische' verkiezingen zullen Assad niet van de troon stoten

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië