Rusland heeft de samenwerking met de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa opgeschort. Die komt volgens Moskou met ''xenofobe verklaringen'' en is kennelijk bang voor Russen. 

Dat hebben Russische media dinsdag gemeld. De Parlementaire Vergadering besloot in april tot sancties tegen Rusland wegens de annexatie van de Krim.

De Russische delegatie mag tot eind dit jaar niet meestemmen en mag ook niet deelnemen aan waarnemingsmissies van de raad.

Vorige week vroeg de voorzitter van de Doema, de Russische Tweede Kamer, aan de raad om de sancties op te heffen ''om het vertrouwen te herstellen''.

De voorzitter van de Russische delegatie, Aleksej Poesjkov, zegt genoeg te hebben van de anti-Russische uitspraken van de Parlementaire Vergadering.

''Rusland zal niet meer luisteren naar verklaringen over hoe democratisch het regime in Kiev is of dat er daar geen fascistische organisaties zijn'', zei Poesjkov. Ook is hij uitspraken beu dat de Russen je eerst thee aanbieden, waarna ze een mes tussen je ribben steken.

Rusland is een van de 47 leden van de Raad van Europa. Het land blijft tot in ieder geval eind dit jaar lid, omdat het tot dan zijn contributie heeft betaald.