Koning Juan Carlos maakt op 18 juni plaats voor zijn zoon Felipe. Dat verwacht parlementsvoorzitter Jesus Posada. De Spaanse regering heeft het lagerhuis dinsdag een wet voorgelegd die de troonswisseling regelt.

Premier Mariano Rajoy belegde dinsdag een buitengewone ministerraad om de wet op de troonswisseling op te stellen. Die ontbrak nog, omdat Juan Carlos tot zijn dood zou regeren.

Het Spaanse Congres van Afgevaardigden beraadslaagt volgende week over het wetsvoorstel, waarna het de beurt is aan de senaat.

Zodra de wet van kracht wordt, volgens Posada op 18 juni, is Juan Carlos koning af en moet dus onmiddellijk de opvolgingsplechtigheid in de Cortes, de Spaanse volksvertegenwoordiging, plaatsvinden.

Juan Carlos kondigde maandag aan de Spaanse troon na 39 jaar op te geven. Hij ruimt het veld voor de 46-jarige kroonprins Felipe.

Steun

Het parlement aanvaardt het voorstel naar verwachting zonder veel mitsen en maren. Op wat kleine fracties na hebben alle partijen inmiddels hun steun uitgesproken voor de troonswisseling en het vermoedelijke kabinetsplan.

Toch leeft er in Spanje wel degelijk verzet tegen de voortzetting van de monarchie, straks onder Felipe IV. Duizenden mensen gingen maandagavond in verschillende plaatsen de straat op om te demonstreren.

Republikeinen eisen een referendum over keuze tussen handhaving van de monarchie of herinvoering van de republiek, die in 1939 werd afgeschaft. In het parlement denken onder meer de Groenen er ook zo over.

Profiel Juan Carlos | Regeringsleiders reageren op koningschap Juan Carlos