Een rechtbank in Parijs heeft dinsdag drie mannen veroordeeld tot straffen tot 2,5 jaar cel voor zware mishandeling  van de Nederlander Wilfred de Bruijn en zijn partner. Volgens justitie was homofobie daarbij het motief.

Dat meldt NRC dinsdag.

De Bruijn werd vorig jaar april zwaar toegetakeld toen hij met zijn vriend in de Franse hoofdstad van een feest op weg was naar huis.

De volgende dag zette hij een foto van zijn gehavende gezicht op Facebook. Die bracht een stroom van reacties teweeg. Zo was de foto van de gehavende De Bruijn een paar dagen later in Parijs te zien tijdens een demonstratie van homobewegingen.

De vier jonge verdachten werden in september aangehouden. Tegen de 19-jarige Taieb K. werd begin mei twee jaar cel geëist plus een jaar voorwaardelijk. Voor de eveneens 19-jarige Abdelmalik M. wilde het Openbaar Ministerie anderhalf jaar in de cel zien, plus een jaar voorwaardelijk.

Homofobie

Voor de officier van justitie was het duidelijk dat homofobie het motief is geweest. Homohaat geldt in Frankrijk als een verzwarende omstandigheid bij mishandeling.

De gedaagden ontkennen ten stelligste dat ze iets tegen homo's zouden hebben. Ze sloegen ''zomaar'' en niet meer dan één keer. Volgens de verdachten waren ze onder invloed van alcohol ten tijde van het misdrijf. 

Kinderrechter

Tegen de 21-jarige Kidé T. werd zes maanden cel plus nog eens zes maanden voorwaardelijk geëist. Hij zou niet hebben meegedaan aan de gewelddadigheden, maar zijn kompanen ook niet hebben tegengehouden. T. is inmiddels op vrije voeten.

De vierde verdachte moet later voor een kinderrechter verschijnen.

Opgetogen

De Bruijn reageerde opgetogen na de uitspraak omdat alle aanklachten bewezen zijn verklaard. ''De rechter heeft duidelijk gezegd dat je niet zomaar mensen kan aanvallen en dat al helemaal niet in groepsverband en omdat iemand tot een bepaalde groep behoort.''

Het slachtoffer verklaarde verder heel dankbaar te zijn dat een anonieme getuige zich twee weken na het misdrijf bij de politie meldde. Hij benadrukte dinsdag ook blij te zijn met de steun uit de Franse samenleving en dat homofobie - in tegenstelling tot wat sommigen denken - in het land niet wijdverbreid is. ''De Fransen zijn nog steeds heel aardige lui, ook al hebben mensen gedacht dat ze dat niet waren.''

Ook De Bruijns advocate Caroline Mécary ziet in het volgens haar weloverwogen vonnis ''een zeer duidelijke boodschap aan het adres van iedereen die geweld zou overwegen tegen iemand die homoseksueel is.''